sobota 1. srpna 2015

JAK TO VŠECHNO ZAČALO?
Staré svahilské přísloví „Atangaye na jua hujuwa “ říká: „Kdo se během dne hodně toulá, hodně se naučí.“ My (Barča a Kačka) jsme se díky neziskovce Maendeleo zatoulaly až do malé vesničky Malawatu na jihozápadě Tanzanie.

Celý příběh začal před skoro dvěma lety 22. 9. 2013, kde jinde než v hospodě. Byl to den, kdy jsme se s Kačkou poprvé setkaly. Byla neděle a v pondělí nás čekal první den na Univerzitě Palackého v Olomouci. Povídaly jsme si o tom, proč jsme si vybraly právě obor Mezinárodní rozvojová studia a také o našich cestovatelských plánech. A zjistily jsme, že nás to obě táhne do subsaharské Afriky.

Dny ubíhaly a my si pomalu zvykaly na slasti (to hlavně) a strasti studentského života. Asi měsíc po začátku semestru měl ve škole přednášku zakladatel Maendelea Martin. Myšlenka mikropůjček i celý projekt nás zaujaly a proto jsme se domluvily, že se přijdeme podívat na příští schůzku členů organizace. A pak na další. A další. A už jsme zůstaly J.

V průběhu dobrovolničení pro Maendeleo jsme se toho hodně naučily a ověřily si, že praxe ti dá kolikrát mnohem víc než teorie. A když jsou u toho fajn lidi, i práci si jde užívat. Po dvou letech nastal čas si praxi ověřit ještě více v praxi, tedy v terénu. Když jsme dostaly možnost projekt vidět přímo na místě na vlastní oči, neváhaly jsme. A tak začalo naše africké dobrodružství. Celkově spolu strávíme v Tanzanii dva měsíce a budeme pracovat na projektu „Podpora farmaření“ a jeho zlepšování do budoucna.

Tento blog nemá ambice stát se velkým průvodcem. Jedná se jen o snahu přiblížit náš pobyt na tanzanském venkově našim blízkým a přátelům Maendelea J.


Barča

1 komentář:

  1. Holky, zdravím vás z Jindřichova Hradce. Docela jsem se pobavila, možná vám můžeme i trochu, (někdo víc)závidět.... i když vana je vana. Kačenko, až se vrátíš, máš u Kaprů zajištěn kadeřnický salooon. Mějte se krásně a piště dál, jak to půjde.
    Míša Jůnová

    OdpovědětVymazat